Bezoek waterspaarbekken Kluizen

Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Wanneer

  • zaterdag 6 juni 2015 14u00 - 18u00
Kerk Zaffelare - ZAFFELARE DORP , 9080 ZAFFELARE
Fietstocht naar Waterspaarbekken met geleid bezoek.
Bedrijfsbezoek aan het waterproductiecentrum in Kluizen. De Watergroep levert vanuit het waterproductiecentrum van Kluizen drinkwater aan een groot deel van Noord-Oost-Vlaanderen, van het Meetjesland tot het Waasland. Het waterproductiecentrum van Kluizen werd in 1974 in dienst genomen. Het werd uitgebreid met een tweede spaarbekken in 1996. De oorspronkelijke productiecapaciteit bedraagt 40.000 kubieke meter drinkwater per dag. In oktober 2007 werd een bijkomend productiecentrum in gebruik genomen dat de capaciteit heeft opgetrokken tot 60.000 kubieke meter of 60 miljoen liter per dag. In de toekomst zal de capaciteit nog verder verhogen tot 80 miljoen liter per dag.

De spaarbekkens hebben een gezamenlijke inhoud van meer dan 10 miljoen kubieke meter. Het oppervlaktewater dat daarin wordt opgeslagen, is afkomstig van een waterwingebied van 25.000 ha. Het omvat de wateringen Burggravenstroom, Kale en Meirebeek, een deel van de watering Lovendegem-Zomergem en het bekken van de Poekebeek.

Groene energie in Kluizen. De Watergroep werkt al jaren aan een efficiënter gebruik van elektriciteit. In 2011 werd op de dijken van de spaarbekkens in Kluizen een zonnepark gerealiseerd. Op een oppervlakte van 7 hectare staan 14.600 zonnepanelen met een vermogen van 4,2MWp (Megawatt piek) die 3,8MWh (Megawatt uur) elektriciteit per jaar opwekken. De Watergroep gebruikt 80% van deze elektriciteit in het waterproductiecentrum, het resterende deel wordt geïnjecteerd in het elektriciteitsnetwerk van ELIA. Met het zonnepark kan een uitstoot van 2.550 ton CO2 per jaar vermeden worden. Het nieuwe zonnepark toont aan dat ecologie, economie en spitstechnologie perfect kunnen samengaan.

Bedrijfsbezoek met Landelijke Gilde Zaffelare
Landelijke Gilde Zaffelare bezoekt onder leiding van een gids het waterproductiecentrum in Kluizen op zaterdag 6 juni 2015. We komen samen om 14 uur aan de kerk in Zaffelare. Wij rijden met de fiets aan een rustig tempo naar Kluizen (afstand +/- 15 km). Het bezoek verloopt met de fiets (rondrit van 6 km) en duurt 1.30 uur. We zijn terug in Zaffelare om 18 uur. Deelnemen aan het bedrijfsbezoek kan door € 3 per persoon te storten vóór 31 mei op de rekening BE19 7374 3204 4612 van Landelijke Gilde Zaffelare met mededeling 'Bedrijfsbezoek Spaarbekken + naam van de deelnemer(s)'.

De totale afstand met de fiets is +/- 36 km. Wie enkel de rondrit van 6 km in het spaarbekken met de fiets wil doen, kan met de fiets op de auto naar Kluizen rijden. We vertrekken op zaterdag 6 juni 2015 om 14 uur stipt aan de kerk in Zaffelare.

Praktisch

Vertrek
14 uur
Artiest / Spreker / Gids
gids
Voor wie
Alle gezinsleden
Georganiseerd door
Landelijke Gilde Zaffelare
Prijs
€ 3,00
Reservatie
door overschrijving
Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten. Ontdek meer van onze ledenvoordelen.

Meer activiteiten

  • 24 apr

    Driedaagse reis Noord-Holland voor senioren

  • 28 apr

    Daguitstap Oostende

  • 05 mei

    Bloemenverkoop in het dorp